Monday, September 13, 2010

Nova sezona Lige Prvaka počinje sutra!

Sutra počinje nova sezona naelitnijeg evropskog klupskog takmišenja u fudbalu.Sezona Lige Prvaka koja je pred nama će vejrovatno biti jedna od najuzbudljivih do sada a dosta je pretendenata i kandidata sa aspiracijama da 28.maja 2011. na stadionu Wembley podigu tofrj namjenjen pobjedniku ovog takmičenja.

Takmičenje otvarajususreti klubova iz grupa A,B,C i D.

Evo i svih susreta prvog kola:
KLIK na sliku za uvećanje

Odigrano 6.kolo PL BiH

Aktuelni prvak deklasiran na "Pecari"
Šesto kolo PL BiH ponudilo je dosta zanimljivih susreta ali i rezultata te čak četiri pobjede gostujućih ekipa.Široki Brijeg je u jednom od dva derbi susreta ovoga kola na "Pecari" deklasirao Željezničar sa 4:1,dok je Borac kao gost slavio na "Koševu" sa 0:1.Nakon remija na svom terenu sa ekipom Budućnosti trener Zrinjskog Dragan Jović podnio je ostavku na mjesto šefa stručnog štaba "plemića",dok je uprava Drine nakon domaćeg poraza od Travnika (0:1) smjenila Mileta Milanovića.

Sa odličnim igrama u gostima nastavili su izabranici Edina Prljače koji su golom Tiaga slavili sa 0:1 protiv Čelika na "Bilinom Polju".Ovaj poraz natjerao je predsjednika zeničkog premijerligaša,Mirsada Ćizmu,da podnese neopozivu ostavku.

"Bubamara" na bh terenima neće mirovati jer se već sutra i prekosutra igraju mečevi 1/16 finala Kupa BiH.

Evo i svih rezultata i strijelaca u ovome kolu:

Friday, September 10, 2010

Nastavlja se Premijer liga BiH

Nakon pauze zbog kvalifikacija za EURO 2012 nastavlja se Premijer liga BiH.Šesto kolo najelitnijeg domaćeg takmičenja donosi i dva veoma zanimljiva susreta.Na stadionu "Pecara" sa početkom u 16:30,uz direktan prenos na BHT1 svoj susret odigrati će Široki Brijeg i Željezničar,dok će dva sata kasnije na Olimpijskom stadionu "Koševo" početi susret između Sarajeva i banjalučkog Borca.Iako je bilo najava da će Borac biti suspendovan,te da će utakmica biti registrovana rezultatom 3:0 za "bordo" tim zbog neizmirenih dugovanja Borca prema svom bivšem igrač,Zoranu Deketu,to se očito neće desiti jer iz grada sa Vrbasa najavlju kako posjeduju dokument o reporgramiranju duga sa pomenutim igračem.

U ostalim susretima 6.kola sastaju se:

11.09./16:30 FK "Sloboda" - FK "Leotar"
11.09./16:30 FK "Drina" - NK "Travnik"
11.09./16:30 FK "Velež" - NK "Zvijezda"
11.09./16:30 NK "Čelik" - FK "Olimpik"
11.09./19:30 HŠK "Zrinjski" - FK "Budućnost"
12.09./19:30 FK "Slavija" - FK "Rudar"

Wednesday, September 8, 2010

Izvučeni parovi 1/16 finala Kupa BiH


Danas su izvučeni parovi 1/16 finala Kupa Bosne i Hercegovine,a sastaju se:

Borac - TOŠK
Željezničar - Rudar (P)
Sarajevo - Sloga (Gornji Vakuf)
Čelik - Velež
Bosna (Sarajevo) - Sloboda (Tuzla)
Proleter - Drina
Branitelj - Doboj Istok
Sloboda (Novi Grad) - Orašje
BSK - Omladinac (Mionica)
Zrinjski - Budućnost
UNIS - Modriča Maksima
Travnik - Kozara
Leotar - Zvijezda
Vitez - Olimpik
Slavija - Jedinstvo
Široki Brijeg - Sutjeska

Aktuelni osvajač Kupa BiH je Borac iz Banja Luke,koji će na svom "Gradskom stadionu" dočekati TOŠK iz Tešnja.Utakmice su na raspooredu 15. septembra, a igra se samo jedna utakmica.U slučaju neriješenog ishoda, putnika u osminu finala sazant ćemo kroz penale.

Tuesday, September 7, 2010

Francuska prejaka za "Zmajeve"

Karim Benzema,strijelac prvog gola za Francuze
Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na Olimpijskom stadionu "Koševo" poražena od Francuske rezultatom 2:0.

"Trikolori" su tokom čitave utakmice bili dominantnija ekipa, ne dozvolivši našim igračima da pogledaju prema golu Llorisa.Iako Francuska u zadnjih 10tak godina,realno, nikada nije imala slabiju ekipu,naš selektor koji je sa dosta pompe najavljivao da ne bih prihvatio ni 0:0 večeras je dosta kukavički postavio igru naše reprezentacije.Najavljivati pobjedu,a to je Pape učinio odbijanjem ponuđenih 0:0,a u utakmicu ući sa jednim klasičnim napadačem i jednim zadnjim veznim,i sa tri totalno slična igrača...je klasični harakiri koji je uslijedio u nastavku drugog poluvremena.Koliko god bila loša,Francuska nije Luksemburg!

Malouda u duelu sa Rahimićem
"Galski pjetlovi" poveli su u 72. minuti susreta preko Karima Benzeme,koji se na sjajan našin na ivici peterca oslobio naša tri igrača i pogodio mrežu Hasagića.Samo šest minuta kasnije Malouda je pogodio za 2:0,nakon što su Valbuena i Diarra izigrali našu odbranu sjajnom akcijom.Minutu kasnije je Valbuena mogao postići i treći gol za goste, ali je Hasagić odlično intervenisao.

O igri naše reprezentacije dovoljno govori podatak da je najozbiljnija prilika bio slobodni udarac Miralema Pjanića sa preko 40 metara.Francuzi su slavili zasluženu pobjedu i ovom igrom su pokazali da je poraz u prvom kolu od Bjelorusa bio samo loš dan ove reprezentacije.

BIH – FRANCUSKA 0:2
SARAJEVO – Stadion Asim Ferhatovć Hase. Strijelci: 0:1 Benzema 72' 0:2 Malouda 78'. Sudija: Felix Brych (Njemačka). Žuto kartoni: Pjanić, Ibričić (BiH), Valbuena (Francuska).

BIH: Hasagić, Mujdža, Nadarević, Spahić, Lulić, Pjanić, Rahimić (Jahić 74'), Ibričić, Misimović, Ibišević (Zec 74'), Džeko. Selektor: Safet Sušić.

FRA: Lloris, Sagna, Mexes, Rami, Clichy, M'Vila, Diarra, Diaby, Valbuena, Benzema, Malouda (Matuidi 80'). Selektor: Laurent Blanc.

Tabela naše grupe nakon drugog kola izgleda ovako:
Koliko nam fali navijačke kulture i mentaliteta pokazali smo izviždavši kapitena Spahića kada je zamolio da se ne pali pirotehnika ali i sve ostale nakon posljednjeg zvižduka njemačkog sudije.Da se znamo radovati,znamo,ali treba znati i gospodski podnjeti poraz od objektivno danas kvalitetnijeg protivnika,što mi očito ne znamo.Dok,pobjeđuju oni su "svetinja",kada gube onda su "klošari","klocevi","debili" i "idioti" po mišljenu večeras "objektivne" publike sa koševskog stadiona.Do 8.oktobra,prijatno!

Monday, September 6, 2010

Posljednji trening pred Francuze

Izabranici Safeta Sušića danas su u Hrasnici,na stadionu "Famosa" održali posljednji trenin pred drugu utakmicu kvalifikacija za EURO 2012,sa reprezentacijom Francuske.Po onome što se moglo vidjeti danas i jučer naša reprezentacija sasvim sigurno neće nastupiti u istom sastavu kao protiv Luksemburga.

Selektor Sušić će najvjerovatnije igrati sa pojačanim veznim redom,tako da bi šansu od samoga početka mogli dobiti Jahić ili Medunjanin,dok bi jedini istureni napač naše reprezentacije trebao biti Edin Džeko.Ono što ohrabruje jeste da je Miralem Pjanić danas trenirao punim intenzitetom i da će konkurisati za sutrašnju utakmicu.

Na danjašnjoj press-ici,na kojoj se pojavio zajedno sa Džekom i Ibričićem,selektor je rekao:
"Francuzi su, iako su zabilježili loše rezultate u proteklom periodu, bolji protivnik od nas i pored lošeg starta je ne vidim drugi epilog u našoj grupi nego da oni zauzmu jedno od prva dva mjesta. Ipak, mi imamo odlične momke i mislim da su oni spremni pobjediti sutra na Koševu!"

Konstatirajući da je Laurent Blanc najveća snaga "Trikolora" u ovom trenutku Pape kaže :"Blanc iza sebe ima veliku igračku, ali i trenersku karijeru. Nakon titule sa Bordeauxom upao je u rezultatsku krizu, ali niti jedan trener na svijetu nema jedan period bez loših rezultata u svom radu. Ipak, gledajući situaciju u Francuskoj kao bolest, činjenica je da se oni ne mogu preko noći oporaviti i protiv nas odigrati partiju na najvišem niovu i dati nam, recimo, pet golova! Njima će trebati dosta vremena da se vrate na stari kolosjek. Blanc ima sreću da ima podršku sviju u Francuskoj, ali činjenica je da reprezentacija nema podršku navijača i javnosti kao prije."

"Razmišljam da ostavim Džeku i Ibričića na klupi!" našalio se Pape i dodao: "Mi smo ekipa koja se ne zna braniti i pored ovakvih sjajnih napadača i veznog reda ne smijemo uopšte razmišljati o isključivoj odbrani našeg gola. Protuv Francuza ću na teren najvjerovatnije izvesti isti sastav kao u petak, s tim da će doći do određenih rokada na terenu. Realnost je da mi moramo zabiti dva gola kako bi računali na sigurnu  pobjedu." 

"Početni rezultat od 0:0 je dobar za nas, ali ga ne bih prihvatio da mi ga neko ponudi kao konačan. Mislim da možemo bolje! Rekao sam ranije i ponovit ću - moramo pobjediti velike reprezentacije kako bi mi postali velika reprezentacija. Pobjedom nad Francuskom otvaramo sebi vrata Eura 2012." zaključio je Pape.

Slike sa pretposljednjeg treninga (05.9.2010.g.) možete pogledati klikom na >>>OVDJE<<<

Francuzi stigli,znaju šta ih čeka!

Lauren Blanc,sada za "kormilom" nekada komadant odbrane 
Naša reprezentacija sutrašnjom utakmicom protiv Franncuske nastavlja kvalifikacioni ciklus za EURO 2012.Francuzi koji se posljednjih godina više pominju zbog gafova u njihovim redovima nisu ni blijeda kopija one Francuske od prije nešto više od 10tak godina koju je predvodio legendarni Zinedine Zidan.Neuspjesi na velikim takmičenjima,provlačenja kroz kvalifikacije,unutrašnji nemiri na relaciji selektor - igrači su stvari koje su posljednjih godina pratile "trikolore".Za veliku većinu pomenutih stvari i nesuglasica optužen je bivši selektor Raymond Domenech ali i pojedini igrači na koje zbog kazne saveza novi selektor,igračka legenda Francuza,Laurent Blanc neće računati.
Iako su kvalifikacije otvorili neočekivanim domaćim porazom od Bjelorusije (0:1),Francuzi koji u svojim
redovima imaju velike svijetske zvijezde kao šro su Benzema,Florent Malouda ili Abou Diaby sigurno nisu ekipa koju treba potcijeniti,jer kada su "ranjeni" upravo tada su i najopasniji.Ekspedicija "galskih pjetlova" u Sarajevo je sjetjela danas,nešto iza 12.00 sati a jedini trening Francuzi su održali većeras na Olimpijskom stadionu "Koševo,trening je bio otvoren za javnost. 


Na press konferenciji selektor Francuza rekao je slijedeće:
"Nakon poraza od Bjelorusije doživio sam brojne napade od strane francuske javnosti. Sutra očekujem mnogo težu utakmicu od one u kojoj smo poraženi od Bjelorusije",potom je dodao:

"Imam tri povrijeđena napadača i zbog toga ću pojačati vezni red. Bosnu i Hercegovinu trenira nekada veliki fudbaler čija je igra težila ofanzivi, no nisam siguran da će nas sutra njegovu izabranici napasti. Doista ne znam šta da očekujem od BiH jer to je ekipa koja rijetko igra u istom sistemu."

Friday, September 3, 2010

Tri "komada" za tri "bobe"

Slavlje nakon "Zmajeva" nakon gola Ibričića
Seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine je na najbolji mogući način otvorila  kvalifikacije za EURO 2012 u Polkskoj i Ukrajini.Tri gola na samome otvaranju utakmice bila su znak da će ovo biti još jedna rutinska pobjeda "Zmajeva",koja će ekipi dodatno podići moral i motiv do utakmice sa Francuskom koja je noćas poražena od Bjelorusije sa 0:1.

Pobjeda izabranika Safeta Sušića ni u jednom trenutku nije došla upitanje,mada je intenzitet igre nakon postignutih golova dosta opao.Uz podršku kakvu su naši momci noćas i osjećaj kao da igraju na domaćem terenu bilo je jako teško izgubiti meč protiv,budimo iskreni,lošeg Luxemburga čiji su igrači tek u jednom ili dva navrata opasnije priprijetili Kenanu Hasagiću.

LUKSEMBURG - BIH 0:3
0:1 Ibričić 6'
0:2 Pjanić 12'
0:3 Džeko 16'

LUXEMBURG - Stadion Josy Barthel. Sudija Vaecheslav Banari (Moldavija). Žuti kartoni: Hoffmann, Bensi (Luxemburg).

LUXEMBURG: Joubert, Kintziger, Janisch, Hoffmann, Schnell, Peters, Bensi (Kitenge 46'), Bettmer (Laterza 86'), Collete (Da Mota 76'), Mutsch, Gerson.
Selektor: Michel Ney

BOSNA I HERCEGOVINA: Hasagić, Mujdža, Nadarević, Spahić, Lulić, Pjanić (Zec 78'), Rahimić (Jahić 67'), Misimović, Ibričić (Medunjanin 73'), Ibišević, Džeko.
Selektor: Safet Sušić.

Poraz Francuza i neriješen rezultat na utakmici Rumunija-Albanija (1:1) promovisao je našu reprezentaciju u lidera GRUPE "D" koja izgleda ovako:

Thursday, September 2, 2010

Zbog svijetske krize,nema za VIZE!

Koliko pojedini funkcioneri i uposlenici F/NSBIH ozbiljno shvataju svoj posao govori i svjež primjer od danas,kada je član predsjedništva Bogdan Čeko na aerodromu u Luksemburgu zadržan od strane tamošnjih vlasti jer gospodin zamislite nije imao vizu.Da li je možda mislio da Luksemburg nije u Evropskoj Uniji ili mu je neko iz bosansko-hercegovačkog diplomatskog kora tipovao da su nam vize ukinute nije poznato!

Inače,nakon što se poliglota Čeko ( govori čak tri jezika srpski,hrvatski i bosanski) nije uspio sporazumiti sa carinikom na pasoškoj kontroli u pomoć je priskočio generalni sekretar Jasmin Baković.Ipak ni to nije bilo dovoljno te je Čeko zadržan u aerodromskoj zgradi dok nije rješen problem nastao neodgovornošću člana predsjedništva BIH,te je isti nakon toga na licu mjesta dobio vizu.

Možda smo bili malo i preoštri u našoj kritici jer srediti vizu za EU,još na aerodromu sigurni smo da tako moćan nije bio ni Kofi Annan u najboljim danima,a na sposobnosti našim čelnicima bi sasvim sigurno pozavidio i bivši britanski premijer Tony Blair.Ko zna,slijede izbori,možda se neko od naših vrlih  nogometnih tj. fudbalskih funkcionera otisne u političke vode!

Da se kojim slučajem ovo desilo ranije, "Dubioza Kolektiv" bi sigurni smo imao aktere za spot njihove pjesme "Kokuz"!

Premijer liga BiH ponovo na BHT1!

Od narednog,šestog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, BHT1 će prenositi derbi tog kola.Kako je za medije izjavio urednik Sportskog programa BHTV-a,Belmin Karamehmedović.Naime, BHTV je  u utorak dogovorio saradnju sa pet klubova premijerligaša (Široki Brijeg, Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Borac).

Karamehmedović je dodao:"Morali smo krenuti od nečega. Smatramo da je važno početi. Tih pet klubova bore se za vrh, ozbiljni su u pregovorima i na njih se možemo osloniti. Vjerujemo da ćemo prema utvrđenom rasporedu prijenosa izgurati sezonu. Svjesni smo da klubovima ne možemo puno ponuditi, ali moramo biti svjesni u kojem vremenu živimo. Osim međusobnih utakmica spomenutih klubova, radit ćemo i prijenose drugih utakmice, jer se oni u svakom kolu neće međusobno sastajati. Vodit ćemo računa da svi budu zastupljeni."

Projekat "Derbi kola" koji je započet prošle sezone,očito se sa malo zakašnjenja nastavlja i ove,što je svakako pozitivna stvar,da medijski izolirano takmičenje kakvo je Premijer liga BiH dobija sve više mjesta.Ipak,nadamo se da će klubovi dosta ozbiljnije shvatiti ovaj projekat te da neće biti opstrukcije od samih klubova za razliku od prošle sezone,kada ih je bilo poprilično.

Klubovi domaćini će po prenosu zaraditi 2.000 KM, četiri minute marketinškog programa i četiri ponavljanja imena sponzora kluba za vrijeme utakmice, odnosno prijenosa iste.

Tako će se u 6. kolu, koje se igra 12. septembra od 16:30 sati, direktno prenositi duel Širokog Brijega i Željezničara sa Pecare.Do kraja prvenstva gledat ćemo po šest utakmica sa Pecare, Bijelog Brijega i Grbavice. Kamere će pet puta biti na Koševu.

Utakmice u direktnom prenosu do kraja jesenjeg dijela prvenstva:
6. kolo: Široki Brijeg - Željezničar
7. kolo: Borac - Zrinjski
8. kolo: Saraevo - Olimpik
9. kolo: Željezničar - Čelik
10. kolo: Borac - Rudar Prijedor
11. kolo: Željezničar - Sarajevo
12. kolo: Zrinjski - Željezničar
13. kolo: Široki Brijeg - Sarajevo
14. kolo: Borac - Željezničar
               Zrinjski - Široki Brijeg (nedjelja)
15. kolo: Široki Brijeg - Budućnost

Wednesday, September 1, 2010

"Legea" ne stanuje više na Koševu i Grbavici!

Oba sarajevska premijer ligaša raskinula sa ugovor sa snabdjevačem sportske opreme "Legea".

Iako su nedavno,pred početak sezone potpisali saradnju sa “Legeom”, fudbaleri Sarajeva će ove sezone nositi dresove marke “Nike”. Naime,na Koševu nisu bili zadovoljni dresovima koje pravi “Legea”,pa je odlučili prekinuti saradnju sa ovim proizvođačem te istu obnoviti sa "Nike"-om čiju je opremu bordo klub nosio u prethodnoj sezoni.

Predsjednik Sarajeva koji je u Beogradu dogovarao saradnju rekao je:“Gotovo 99 posto ćemo ponovo nositi dresove “Nike”. Na tome su insistirali navijači i mi smo blizu dogovora”.

U gradskom rivalu Željezničaru,situacjia je malo komfuznija.Iako je direktor Plavih sa Grbavice Dželaludin Muharemović,nakon što se pojavila informacija da bi ekipa šampiona Bosne i Hercegovine mogla promjeniti tehničkog sponzora sve to negirao,na zvaničnoj klupskoj internet stranici pojavila se vijest o raskidu saradnje između "željezničara" i "Legea"-e,dok će ime proizvođača opremen koji će u narednom periodu oblačiti selekcije "Željezničara" biti poznat u narednom periodu. Njemački ''Jako'' ili španska ''Joma'' trebali bi preuzeti obaveze koje italijanski proizvođač očito nije bio u stanju da ispuni.

Trening "zmajeva" pred polazak

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je 18:00 sati u Hrasnici na stadionu "Famosa" održala svoj drugi trening pred sutrašnji polazak za Luksemburg,gdje će još sutra  po dolasku održati posljednji trening na stadionu "Josy Barthel" od 20:15 sati pred prvu utakmicu u kvalifikacijama za EURO 2012.

Sam trening je počeo dosta burno jer je selektor kako smo mogli čuti od ljudi koji su se brinuli za sigurnost repezentativaca namjeravao trening održati pred praznim stadionom.Kako njegova želja nije mogla biti realizirana,onda je vidno iznerviran odlučio novinarima uskratiti obećanih 15 minuta pred svaki trening za razgovor sa igračima.Novinarima je za razliku od jučerašnjeg treninga ulaz na teren dozvoljen tek naknadno,nakon što se Sušić smilovao i predstavnicima "sedme sile" na par minuta "posudio" Spahića,Misimovića i Nadarevića.

"Drago mi je da je napokon sve gotovo. Stigao sam u veliki klub koji gaji visoke ambicije. Imao sam želju promijeniti sredinu. Sada imam 28 godina i smatram da je pravo vrijeme za takav potez. Uprava Wolfsburga mi je dozvolila da odem nakon što je dovela novo pojačanje", kazao je novi član turskog Galatasaraja  i veznjak naše reprezentacije.

Potom se osvrnuo i na  predstojeće utakmice kvalifikacija za Euro 2012: "Naš prioritet je osvajanje tri boda u Luksemburgu. Na taj način ćemo mirno dočekati Francusku. O njima treba razmišljati tek nakon trijumfa u prvoj gostujućoj utakmici. Siguran sam da ćemo uspjeti."

Direktan prijenos utakmice biti će na TV1.
Neke od slika sa današnjeg treninga možete pogledati klikom na >>>OVDJE<<<

Okončana farsa,Misimović u Galatasaraju!

Zvjezdan Misimović je jučer,posljednjeg dana prelazjnog roka potpisao ugovor sa turkim verikanom g Galatasarayem.Najveće je pojačanje turskog giganta Galatasaraya ove sezone potpisao je ugovor na četiri godine a turski mediji su obznanili da je transfer bh. veznjaka iz Wolfsburga koštao 7 miliona eura, koje će Galata ispaltiti u tri rate. Misketu ovaj ugovor garantuje oko 2 miliona i 100.000 eura godišnje i 10.000 eura po jednom susretu.

Miske je jučer dan prije isteka prelaznog roka potpisao za Galatu,nakon dugih špekulacija,a već se danas prijepodne pojavio u bazi reprezentacije na Ilidži.Prije napuštanja Istnabula, nakon parafiranja ugovora, Misimović je zvanično predstavljen turskim medijima.

Pored našeg reprezentativca,predstavljen je i defanzivac Liverpoola,Emiliano Insua koji je u Glatau stigao na jednogodišnju posudbu. Misimović i Insua su odmah zadužili i dresove sa brojevima koje će nositi na svojim dresovima naredne sezone. Misimović će igrati s brojem 21, a Argentinac Insua sa brojem 6.