Wednesday, August 25, 2010

Gradski derbi u Mostaru

Na stadionu "Pod Brijelim Brijegom" u Mostaru večeras u 20:30 sati igra se zaostala utakmica prvog kola i to ne kakva,već gradski derbi Zrinjski-Velež.Utakmica koja je trebala biti odigrana u prvom kolu odgađana je u više navrata prvobitno zbog nastupa "plemića" u Evropi a potom zbog nemogućnosti usaglašavanja novog termina za odigravanje ovog susreta.

15. gradski derbi
Današnja utakmica je 15. međusobni duel ove dvije ekipe.Svaki od  prethodnih 14 susreta od 2000.godine pa na ovamo sa sobom je nosio poseban naboj.Prvu utakmicu za bodove od nezavisnosti BiH Zrinjski i Velež odigrali su "Pod Bijelim Brijegom" 13.avgusta 2000.godine i Zrinjski je ostvario pobjedu 2:0. 

Koliko se samo stvari promijenilo u dvadesetak dana kada je u pitanju Velež. Krajem prošlog mjeseca činilo se da kola koja su krenula nizbrdo niko i nikako ne može zaustaviti. Klub je skoro pa bio pred gašenjem, no stvari su se u posljednji trenutak pomaknule s mrtve tačke.Nakon odličnih nastupa na startu Premijer lige BiH,Velež se nalazi u vrhu tabele i jedina je neporažena ekipa u dosadašnjem toku prvenstva,a na svome kontu ima sedam osvojenih bodova.

28.10.2006.god.
Susreti gradskih rivala u Mostaru su uvijek bili zanimljivi,ali dešavanja na terenu su često ostajala u sjeni dešavanja na tribinama i ulicama Mostara.Iskreno se nadamo da će ovaj put sve proteći u fer i korektnoj atmosferi.Važno je još istaći da već neko vrijeme najvatreniji navijači Veleža, "Red Army" bojkotuju utakmice svoga kluba.Ostaje da se vidi hoće li se večeras pojaviti na stadionu "Pod Bijelim Brijegom". 

No comments:

Post a Comment